H “ΜΕΔΟΥΣΑ” Ελλάδας – Αιγύπτου ετοιμάζεται να χτυπήσει πάλι στη Μεσόγειο - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ
Του Χρήστου Μαζανίτη
Η «ΜΕΔΟΥΣΑ», η διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου, επανέρχεται δυναμικά στην Μεσόγειο. Είναι η άσκηση που κάθε φορά προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στην Τουρκία, που βλέπει την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών να ενδυναμώνεται ακόμη περισσότερο.
Στον Βόλο, στην έδρα της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, πραγματοποιήθηκε η κύρια σύσκεψη της αντιπροσωπίας των Αιγυπτίων με τους Έλληνες ομολόγους τους υπό το ΓΕΕΘΑ για την προετοιμασία της 11η άσκησης που συνδιοργανώνουν οι δύο χώρες. Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το διάστημα 14 – 22 Νοεμβρίου, στην γνώριμη περιοχή του κρητικού πελάγους και της Μεσογείου.
Στην σύσκεψη, επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι και της Κύπρου, που σταθερά τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στην «ΜΕΔΟΥΣΑ 11».
Η τελευταία άσκηση ήταν η «ΜΕΔΟΥΣΑ 10» που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, για πρώτη φορά έγινε από «τριμερής» σε «πενταμερής».
Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος είχαν δίπλα τους την Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι «πέντε» ύψωσαν τείχος απέναντι σε κάθε παραβάτη του διεθνούς δικαίου στην Μεσόγειο με την Τουρκία να μην μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό της.
Η αρχή της ΜΕΔΟΥΣΑΣ
Το 2015 αποφασίστηκε το τέλος της «Αλεξανδρούπολης» και η Αρχή της Άσκησης «Μέδουσα». Η άσκηση ήταν διμερής μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου. Η οργάνωση από ελληνικής πλευράς ανατέθηκε στον άγνωστο – τότε – για το ευρύ κοινό, Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος μόλις είχε προαχθεί στον βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε στο ΓΕΕΘΑ, ως Διευθυντής του Α΄ Κλάδου (Επιχειρήσεις). Ως «Κλαδάρχης» ο Κωνσταντίνος Φλώρος συντόνισε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην πρώτη «Μέδουσα» με τις προσδοκίες να είναι πολλές και βεβαίως η πίεση αυξημένη.
Τα αποτελέσματα από την «ΜΕΔΟΥΣΑ 1» ήταν εντυπωσιακά. Το ίδιο και στις επόμενες «Μέδουσες». Ο Κωνσταντίνος Φλώρος εισέπραξε τα εύσημα κι ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που το ΚΥΣΕΑ τον επέλεξε ως Επιτελάρχη του ΓΕΕΘΑ, πλαισιώνοντας ως υπαρχηγός τον επόμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος πίστεψε και προώθησε ακόμη παραπέρα την ελληνοαιγυπτιακή φιλία.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που στην θητεία του μετέπειτα ως υπουργός Εθνικής Άμυνας η Αίγυπτος ήταν στο επίκεντρο πολυήμερης επίσκεψής του.
Μεσογειακό Τείχος
Ο Στρατηγός Φλώρος, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τον Ιανουάριο του 2020, άρχισε μεταξύ άλλων να εργάζεται πυρετωδώς για την αναβάθμιση της χώρας στην στρατηγική σκακιέρα της Μεσογείου.
Επένδυσε στην προσωπική σχέση που διατηρεί με τον Αρχηγό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κι αυτό απέδωσε τους πρώτους καρπούς τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και μεταστάθμευσαν στην Κρήτη 4 μαχητικά F-16 από τα ΗΑΕ για σχεδόν 3 εβδομάδες, με συνολικά 100 άτομα προσωπικό.
Ακολουθώντας τις εντολές του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ προχώρησε στην εμβάθυνση της συνεργασίας με την Γαλλία. Έτσι ήρθε η άσκηση «Ευνομία», η οποία όπως γράψαμε στο enikos.gr, πρόκειται να αναβαθμιστεί.
Όμως δεν έμεινε σε αυτά. Προώθησε την ιδέα της συνεργασίας και διεύρυνσης της συμμαχίας της Μεσογείου, προωθώντας την ιδέα του «Μεσογειακού Τείχους». Οι προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών ήρθαν και «κούμπωσαν» με το δόγμα της «ενεργούς στρατιωτικής διπλωματίας» κι έτσι η «Μέδουσα 10» με την συμμετοχή Ελλάδας, Αιγύπτου, Γαλλίας, Κύπρου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι γεγονός.
Σε ότι αφορά την «ΜΕΔΟΥΣΑ 11», θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα είναι τριμερής αλλά θα έχουμε συμμετοχές που θα εκπλήξουν. Ίσως και με χώρες που πριν μερικά χρόνια θεωρείτο αδιανόητο το ενδεχόμενο συνεργασίας τους.
ΠΗΓΗ enikos.gr
Comments