top of page

Η Μόσχα κέρδισε την «κούρσα» κατά του κορωνοϊού: Κυκλοφόρησε η πρώτη παρτίδα του ρωσικού εμβολίου Sp


Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

email: andreopoulos@pronews.gr

Η Ρωσία κέρδισε την κούρσα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού καθώς η πρώτη παρτίδα του εμβολίου Sputnik V, που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας της Ρωσίας, Γκαμαλέγια καθώς και από το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), τέθηκε σε δημόσια κυκλοφορία, με αποστολές σε διάφορες περιοχές να προγραμματίζονται στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Υγείας της Ρωσίας.

«Η πρώτη παρτίδα του εμβολίου "Gam-COVID-Vac" [Sputnik V] για την πρόληψη της μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό, κατασκευασμένο από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέγια του Υπουργείου Υγείας της Ρωσίας, έχει περάσει τα απαραίτητα τεστ ποιότητας στα εργαστήρια της Roszdravnadzor [ρυθμιστή ιατρικών εξαρτημάτων] και έχει διατεθεί προς δημόσια κυκλοφορία» αναφέρει το Υπουργείο μέσω ανακοίνωσής του.

Το ρωσικό Υπουργείο Υγείας καταχώρισε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορvνοϊού, με την ονομασία Sputnik V, στις 11 Αυγούστου. H ονομασία δεν ήταν τυχαία καθώς η Μόσχα με το όνομα Sputnik είχε κερδίσει και την κούρσα για το ποιος θα βγάλει πρώτος δορυφόρο στο διάστημα το 1957.

Είτε αρέσει είτε όχι, η παραγωγή του εμβολίου και ποιος θα το βγάλει πρώτος είναι πολιτικό ζήτημα. Τότε θεωρούνταν ως δείγμα ισχύος του σοβιετικού σοσιαλιστικού συστήματος έναντι του αμερικανικού καπιταλιστικού. Τώρα η σύγκρουση έχει γίνει καθαρά κρατική-εθνική με γεωπολιτική διάσταση.

Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπγιανίν, εξέφρασε την ελπίδα πως η πλειοψηφία των πολιτών της ρωσικής πρωτεύουσας θα εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού μέσα σε στους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η αποστολή των πρώτων παρτίδων του ρωσικού εμβολίου στις περιοχές της χώρας προγραμματίζεται για το άμεσο μέλλον.

Η Δύση καθαρά για πολιτικούς λόγους έκανε τα πάντα για να δυσφημίσει το ρωσικό εμβόλιο χωρίς επί του πρακτέου όμως να δίνει στην δημοσιότητα αποδείξεις που να καταδεικνύουν πως το εμβόλιο αυτό είναι ακατάλληλο προς χρήση, ή τέλως πάντων θα είναι πιο ακατάλληλο από αυτά που θα φτιάξουν οι Δυτικοί (γιατί αν κρίνουμε από την άρνηση των εταιρειών να φέρουν ευθύνη για τα υπό ανάπτυξη εμβόλια ούτε τα δυτικά εμβόλια θα μπορούν να θεωρηθούν πρότυπα καταλληλότητας).

Σημειώνεται ότι είναι αδύνατο να προβλεφθούν ακριβώς τα χρονικά περιθώρια διαθεσιμότητας του εμβολίου κατά του κορωνοϊού από την ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία, όπως δήλωσε η επικεφαλής της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Βιομηχανιών, Νάταλι Μολ.

Όπως είπε σε αποκλειστική της συνέντευξη στο MEGA είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα κυκλοφορήσει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο οπότε το μόνο εμβόλιο που έχει πιστοποιηθεί ως επιτυχημένο και εντάχθηκε πλέον σε παραγωγή είναι το ρωσικό.

«Καταλαβαίνουμε την επιθυμία όλων για ένα εμβόλιο γρήγορα, αλλά αυτό δεν μπορεί ποτέ να γίνει εις βάρος της ασφάλειας. Είναι δύσκολο και αδύνατο να προβλέψουμε ακριβώς τα χρονικά πλαίσια της διαθεσιμότητας του εμβολίου κατά Covid-19».

Πηγές στις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, που θα εγκρίνει το εμβόλιο, αναμένει να είναι έτοιμο τον Αύγουστο του 2021!

Όσον αφορά το ρωσικό εμβόλιο, η Νάταλι Μολ ανέφερε ότι «οι εταιρείες μας θα αισθανθούν άνετα να διαθέσουν ένα εμβόλιο μόνο αν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου, αλλά επίσης έχει γενική και παγκόσμια αποδοχή».

To ρωσικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό, που ονομάστηκε «Sputnik-V», σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», είχε επιτυχία 100%, καθώς δημιούργησε, χωρίς σοβαρές παρενέργειες, αντισώματα σε όλους ανεξαιρέτως τους εθελοντές.

Αυτό σημαίνει πως εκτίθεται η ΕΕ αν δεν το εγκρίνει καθώς αυτό θα γίνει για καθαρά πολιτικούς λόγους και τίποτε άλλο. Σημαίνει επίσης πως το ρωσικό εμβόλιο είναι η μόνη ελπίδα που υπάρχει σε πραγματική βάση για να τελειώσει η πανδημία του COVID-19 που η αντιμετώπισή του έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά.

Τα αποτελέσματα των δύο δοκιμών, που έγιναν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, με τη συμμετοχή 76 εθελοντών, έδειξαν ότι το 100% των συμμετεχόντων ανέπτυξε αντισώματα, χωρίς σοβαρές παρενέργειες. Το εμβόλιο, για το οποίο ήδη έχει δοθεί άδεια στη Ρωσία, γίνεται σε δύο δόσεις.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι το έκανε και η κόρη του. Η Ρωσία γίνεται η πρώτη χώρα που προβαίνει σε άδεια, πριν δημοσιευτούν δεδομένα ή ξεκινήσει μιας μεγάλης κλίμακας δοκιμή.

«Οι δύο δοκιμές 42 ημερών – συμπεριλαμβανομένων 38 υγιών ενηλίκων η καθεμία - δεν βρήκαν σοβαρές δυσμενείς επιδράσεις μεταξύ των συμμετεχόντων και επιβεβαίωσαν ότι οι υποψήφιοι που έχουν εμβολιαστεί προκάλεσαν μια απόκριση αντισωμάτων» ανέφερε το The Lancet.

Η ανακοίνωση του εμβολίου πριν λίγες βδομάδες είχε προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου επίθεση από την Δύση, με πολιτικούς και επιστήμονες να κατηγορούν το ρωσικό εμβόλιο ως «τζούφιο & επικίνδυνο», που όμως διαψεύστηκαν πανηγυρικά.

Μετά τα συμπεράσματα του ιατρικού περιοδικού, μαζί με μια δοκιμή του εμβολίου σε 40.000 άτομα, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα πέρασε στην αντεπίθεση.

«Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις της Δύσης που τέθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με τον σαφή στόχο της αμαύρωση του ρωσικού εμβολίου», δήλωσε ο Κίριλ Ντμιτρίεβ, επικεφαλής του ρωσικού Ταμείου Άμεσων επενδύσεων (ΡΔΙΦ), το οποίο έχει υποστηρίξει το εμβόλιο.

Ο αξιωματούχος τόνισε στο Reuters ότι το εμβόλιο πληροί όλες τις προδιαγραφές και σημείωσε: «τώρα θα αρχίσουμε να κάνουμε εμείς ερωτήσεις για ορισμένα από τα δυτικά εμβόλια».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!Αλλά τι ερωτήσεις να κάνουν; Οι εταιρείες που θα τα παράξουν δεν θέλουν να φέρουν ευθύνες για τα αποτελέσματα που θα προκαλέσουν..

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page