top of page

Πεντάγωνο στους πιλότους της ΠΑ: ”Να μην παίρνουν ανάσα οι Τούρκοι στο Αιγαίο”


Κίνηση-ματ της Ελλάδας

Αλλάζουν όλα πλέον στις ΕΔ. Η Αθήνα πλέον δεν θα αφήνει καμία πρόκληση αναπάντητη, ενώ επιτέλους στην εξίσωση μπαίνουν και οι Ψυχολογικές Επιχειρήσεις κατά της Άγκυρας, μέσω των social media. Aκόμα και στην ακραία πρόκληση, αυτήν της παρενόχλησης από τουρκικά αεροσκάφη του ελληνικού ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Αμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στις Οινούσσες προ 15ημέρου, η απάντηση της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν δυναμική και ακαριαία.

Η Αγκυρα ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για «πτήση ρουτίνας», αλλά τα ελληνικά μαχητικά βρέθηκαν άμεσα στο σημείο, υλοποιώντας τη δική τους αποστολή ρουτίνας που είναι να αναχαιτίζουν ταχύτατα τους «ταραξίες» του Αιγαίου, τα τουρκικά F-16. Πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» αναφέρουν πως η εντολή που έχει δοθεί εδώ και αρκετό καιρό στους έλληνες «ίκαρους», τους πιλότους των F-16 και των Mirage, είναι να μην αφήνουν τα τουρκικά μαχητικά να πάρουν ανάσα. Πρόκειται για ένα συνολικότερο δόγμα που ακολουθεί το ελληνικό «Πεντάγωνο» με στόχο να σταλεί το μήνυμα πως στην αυξημένη προκλητικότητα της Αγκυρας σε ξηρά και θάλασσα η Αθήνα δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Με το που εντοπίζουν δηλαδή τα ελληνικά ραντάρ άγνωστο ίχνος στο ελληνικό FIR – αεροσκάφους δηλαδή που δεν έχει καταθέσει σχέδιο πτήσης και το οποίο εν συνεχεία παραβιάζει και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο – απογειώνονται άμεσα ελληνικά μαχητικά για αναγνώριση και αναχαίτιση. «Χωρίς καμία χρονοτριβή» επισημαίνουν πηγές του «Πενταγώνου». Μάλιστα, οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας ρίχνουν στη μάχη της αναχαίτισης ισάριθμα μαχητικά αλλά τις περισσότερες φορές και διπλάσια σε αριθμό. Και ταυτόχρονα οι τούρκοι πιλότοι αιφνιδιάζονται όχι μόνο από την αριθμητική υπεροχή αλλά και από την ποιοτική, αφού ξαφνικά βρίσκουν μπροστά τους ελληνικά μαχητικά από εκεί που δεν τα περιμένουν. Αυτό φάνηκε και από το βίντεο που διέρρευσε προσφάτως και έδειχνε ελληνικό Mirage να έχει στο στόχαστρό του τουρκικό F-16.

Μάχη επικοινωνίας Το βίντεο με τη σκληρή εικονική αερομαχία υπηρετεί άλλωστε και τη νέα στρατηγική που ακολουθεί το ελληνικό «Πεντάγωνο» από τις αρχές του 2020 – έπειτα από τις αλλαγές στην ηγεσία του ΓΕΕΘΑ και στα άλλα επιτελεία – και στη «μάχη» της εικόνας, της πληροφορίας και της επικοινωνίας. Πρόκειται για ένα πεδίο στο οποίο η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έδινε μεγάλο βάρος, επιχειρώντας να τροφοδοτήσει με fake news μέσα ενημέρωσης, ιστοσελίδες αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και σε αυτόν τον «υβριδικό πόλεμο» έδειχνε να υπερέχει. Αλλά όχι πια. Ηδη οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν πετύχει τις πρώτες σαρωτικές «νίκες», με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Εβρου.

Οι εντολές που έχουν δοθεί από την ηγεσία και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, είναι καμία επιχείρηση παραπληροφόρησης της Τουρκίας να μην αφήνεται στην τύχη της. Ολα να δημοσιοποιούνται άμεσα. Στην περίπτωση της ασύμμετρης απειλής στον Εβρο με την επιχείρηση της παράνομης εισόδου μεταναστών, το νέο μοντέλο τακτικής από το «Πεντάγωνο» ακολουθήθηκε κατά κόρον. Τα βίντεο με fake news, τα οποία σκοπίμως διοχέτευαν οι Τούρκοι, με υποτιθέμενους τραυματισμούς μεταναστών ή με εικόνες δήθεν νεκρών μεταναστών δημοσιοποιούνταν άμεσα από την Αθήνα. Με τον ίδιο τρόπο, με βίντεο και φωτογραφίες το ελληνικό «Πεντάγωνο» έβγαζε στη φόρα την καθαρά υποκινούμενη επιχείρηση στον Εβρο. Τόνιζε δηλαδή ότι οι τουρκικές αρχές βοηθούσαν τους μετανάστες με τη χρήση δακρυγόνων, οδηγώντας τους σε περάσματα ή παρέχοντάς τους εργαλεία. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο παρακολουθούνται πλέον ακόμα πιο συστηματικά και ενδελεχώς τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, όπου συνήθως η Αγκυρα διοχετεύει fake news. Παράλληλα, για πρώτη φορά οι Ενοπλες Δυνάμεις αξιοποιούν τόσο πολύ τα «όπλα» της επικοινωνίας και της νέας τεχνολογίας για να επιδείξουν τις δυνατότητες του Ελληνικού Στρατού και την αποτρεπτική του ισχύ. Κάθε άσκηση, κάθε στρατιωτικό γυμνάσιο, κάθε βολή δημοσιοποιούνται με επαγγελματικό οπτικό υλικό. Είναι εμφανής η προσπάθεια εξωστρέφειας με προφανή στόχο να σταλούν μηνύματα και στην Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό ότι δίνονται στη δημοσιότητα ακόμα και βολές τορπιλών υποβρυχίων. Μάλιστα, όταν οι Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν σε σημαντικές διεθνείς ασκήσεις και με συμμάχους της Ελλάδας, όπως οι Αμερικανοί ή οι Γάλλοι, τα Επιτελεία επικεντρώνονται όχι μόνο στην οργάνωση και στο επιχειρησιακό κομμάτι αλλά και στην επικοινωνιακή αξιοποίησή τους. Ουκ ολίγες φορές τους τελευταίους μήνες οι Τούρκοι είχαν ενοχληθεί σφόδρα ύστερα από τέτοιες κοινές ασκήσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες, κυρίως μετά τη δημοσιοποίησή τους σε πολλά και μεγάλα μέσα ενημέρωσης pentapostagma.gr

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page