top of page

Σκηνικό σύγκρουσης: Η Άγκυρα με χάρτες-σοκ απαιτεί αφοπλισμό των νησιών – Βγαίνει στο Αιγαίο ο Ελλην


Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις. Από την νία επεισόδια στον Έβρο και από την άλλη παραβιάσεις και ενοχλήσεις με τα μαχητικά τους στο ελικόπτερο που μετέφερε τους ΥΕΘΑ και Α/ΓΕΕΘΑ.

Είναι ξεκάθαρος ο στόχος της Άγκυρας και η χώρα μας θα πρέπει να απαντήσει δυναμικά.

Χθες όπως ανέφερε πρώτο το Πενταπόσταγμα, σε καταφανή παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας και με επικίνδυνους ελιγμούς σε βάρος του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Έλληνα ΥΕΘΑ και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ προχώρησαν οι Τούρκοι, συμπληρώνοντας μια ακόμα σοβαρή πρόκληση στο κρεσέντο των τελευταίων ημερών.

Στην παρενόχληση του ελικοπτέρου που μεταφέρει τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο προχώρησε ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.

Ταυτόχρονα έχουμε στρατιωτική κινητοποίηση έχουμε από την Αθήνα, καθώς δεσμεύει περιοχές στο Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, αμέσως μετά την έκδοση Navtex από την Τουρκία για τις ίδιες περιοχές.

Την ίδια στιγμή, η σταδιακή άρση των μέτρων που πήρε το ΓΕΕΘΑ για την αντιμετώπιση της φονικής πανδημίας θα σημάνει την εντατικοποίηση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας η οποία είχε περιοριστεί από τις τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου στις Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως στον Στρατό Ξηράς αλλά και στο Πολεμικό Ναυτικό.

Την επόμενη εβδομάδα το σύνολο του Ελληνικού Στόλου βγαίνει σταδιακά στο Αιγαίο για μια σειρά γυμνασίων στο Αρχιπέλαγος από τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη έως το Καστελόριζο αλλά νότια της Κρήτης.

Ειδικά με τις ασκήσεις στην θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κρήτη αλλά και την Κάρπαθο το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να στείλει ένα ξεκάθαρο υψηλού συμβολισμού μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε αμφισβήτηση εκεί όπως έχουν προαναγγείλει οι γείτονες με το παράνομο μνημόνιο που υπέγραψαν με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Χάρτες που προκαλούν

Η Άγκυρα με προκλητικό τρόπο συμπεριλαμβάνει στην απαίτηση της για αποστρατιωτικοποίηση και νησιά για τα οποία δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε οποιοδήποτε συμβατικό κείμενο αλλά και νησιά που ανήκουν στις… Κυκλάδες, ενώ επικαιροποιεί με χάρτες που αποτυπώνουν την «Γαλάζια Πατρίδα» τις διεκδικήσεις της για την άσκηση αρμοδιοτήτων στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο τραβώντας «γραμμές» που διχοτομούν επιχειρησιακά το Αιγαίο και ορίζουν τουρκικές ζώνες αρμοδιότητας μέχρι και δυτικά της Κρήτης και της Ρόδου, όπως αναφέρει ο Ν. Μελέτης για το Liberal.gr

Στην παρουσίαση με την υπογραφή και πάλι του Τσαγκάταϊ Έρτσιγιες, πολιτικού διευθυντή του τουρκικού ΥΠΕΞ, με τίτλο « Εκκρεμή ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Οι θέσεις και οι πολιτικές της Τουρκίας» παρουσιάζεται όλο το φάσμα των διεκδικήσεων της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας.

Και όπως αναφέρει συγκεκριμένα, στην λίστα των διαφορών που πρέπει να αντιμετωπισθούν στο Αιγαίο είναι: Εύρος χωρικών υδάτων, εύρος εθνικού εναέριου χώρου, κυριαρχία ορισμένων νησιωτικών σχηματισμών και έλλειψη θαλάσσιων συνόρων, οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, περιοχές υπηρεσιών (FIR, SAR, NAVTEX).

Σπεύδει βεβαίως να προσθέσει ότι η επίλυση των προβλημάτων μπορεί να γίνει «με όλους τους ειρηνικούς τρόπους περιλαμβανομένου και του ΔΔ της Χάγης».

Αφού παρουσιάζονται αυτά που θεωρεί η Τουρκία προβλήματα στο Αιγαίο με εμφανείς τις διαφορές αντίληψης των δυο χωρών, παρουσιάζει και χάρτη με τα νησιά για τα οποία θεωρεί ότι υπάρχει υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης. Στον χάρτη αυτό περιλαμβάνει την Θάσο και Αη Στράτη θεωρώντας ότι η υποχρέωση έχει προβλεφθεί από την Διακήρυξη των 6 Μεγάλων Δυνάμεων το 1914 που επιβεβαιώθηκε από την Συνθήκη της Λοζάνης 1923.Με την διαφορά όμως ότι πουθενά δεν υπάρχει ρητή αναφορά ούτε στην Θάσο ούτε στον Αη Στράτη.

Όμως το τουρκικό ΥΠΕΞ στον ίδιο χάρτη εντελώς αυθαίρετα σπεύδει να συμπεριλάβει στα νησιά της Δωδεκανήσου για τα οποία υποστηρίζει ότι ισχύει καθεστώς αποσταθεροποίησης, την Σαντορίνη, την Αμοργό και την Ανάφη. Οι απαιτήσεις της Τουρκίας για αφοπλισμό των νησιών όπου αυθαίρετα συμπεριλαμβάνει Θάσο, Αη Στράτη αλλα και από τις Κυκλάδες την Σαντορίνη, Ανάφη, Αμοργό!

Στην ίδια παρουσίαση υπάρχει η ενότητα για «Περιοχές Υπηρεσιών» όπου αναφέρεται ότι οι «περιοχές υπηρεσιών δεν έχουν να κάνουν τίποτα με την «κυριαρχία κρατών» αλλά θεωρούνται ως τέτοιες από την Ελλάδα» και αυτές είναι FIR, SAR,NAVTEX, COSPAS-SARSAT, LRIT.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ στο κεφάλαιο για τα θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση προβάλουν τον χάρτη που έχει… δανειστεί από την αμερικανική ακτοφυλακή με την επισήμανση ότι πρόκειται περί «επικαλυπτόμενων» περιοχών. Και εμφανίζει ως επικαλυπτόμενη περιοχή μέχρι το μέσο του Αιγαίου…

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τον αμερικανικό Χάρτη που προβάλει ως επικαλυπτόμενη την ζώνη ευθύνης Έρευνας Διάσωσης μέχρι το μέσο του Αιγαίου.

Και στον χάρτη όμως για την περιοχή ευθύνης έκδοσης NAVTEX είτε για μετεωρολογικά στοιχεία και προειδοποιήσεις είτε για έκτακτες αναγγελίες η Τουρκία εμφανίζει την περιοχή που θεωρεί ότι έχει την αρμοδιότητα έκδοσης NAVTEX να ταυτίζεται με την ακραία εκδοχή της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ταυτίζει την περιοχή αρμοδιότητας για έκδοση NAVTEX με εκείνη της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Την ίδια περιοχή καλύπτει και ο χάρτης που αφορά την κάλυψη του διεθνούς προγράμματος με την δορυφορική κάλυψη Cospas-Sarsat.

Ενδιαφέρον έχει και πάλι μια ακόμη προβολή χάρτη με την υπογραφή του Σ. Ερτσιγιες που εμφανίζει τις «επικαλυπτόμενες» διοικήσεις υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στην Μεσόγειο. Στον χάρτη αυτό ο κ. Έρτσιγιες δεν αποτυπώνει μόνο τις ακραίες διεκδικήσεις της Τουρκίας αλλά παρουσιάζει ως διεκδίκηση της Ελλάδας που επικαλύπτει την Λιβυκή υφαλοκρηπίδα, την περιοχή εκείνη της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βάσει της μέσης γραμμής.

Από

Βήμα Press

-

5 Μαΐου 2020

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page