top of page

Μητσοτάκης: Ενημέρωσε Κουτσούμπα, Βελόπουλο και Βαρουφάκη για τη συνάντηση με τον Ερντογάν


Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ενημέρωσε τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάνη Βαρουφάκη για την επίσκεψή του στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη.

Με τις επικοινωνίες αυτές, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Οι σημερινές τηλεφωνικές επαφές διήρκεσαν περίπου 15-20 λεπτά και η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τη συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στους πολιτικούς αρχηγούς μεταφέρθηκε το θετικό κλίμα της συνάντησης των δύο ηγετών. Η Αθήνα, άλλωστε, ήδη έχει κάνει λόγο για μία συνάντηση που μπορεί να αξιολογηθεί ως θεμέλιο για μία ουσιαστική βελτίωση του κλίματος των δυο πλευρών.

Τι είπε ο Κουτσούμπας στον Μητσοτάκη

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ο Δημήτρης Κουτσούμπας “ζήτησε διευκρινίσεις από τον πρωθυπουργό, καθώς είναι μεγάλη η ανησυχία στον ελληνικό λαό για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πολύ περισσότερο που αυτές οι σχέσεις -εξαιτίας και του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και του ανταγωνισμού με τη Ρωσία- διαμορφώνονται με βάση το στόχο για τη συνοχή στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αλλά και με βάση τους ενεργειακούς σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς, στους οποίους εμπλέκονται οι δύο χώρες”.

Αυτό το πλαίσιο διαχρονικά ενισχύει τις διεκδικήσεις της τουρκικής άρχουσας τάξης και τροφοδοτεί ένα “παζάρι” για διευθετήσεις μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών “εταίρων”, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Το ΚΚΕ θεωρεί “ότι η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα ευρωατλαντικά σχέδια -και μάλιστα με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία σε εξέλιξη- όχι μόνο δεν συνιστά “ασπίδα” έναντι του τουρκικού “αναθεωρητισμού”, αλλά μπορεί να εμπλέξει τη χώρα και τον λαό σε μεγάλους κινδύνους”.

Επιπλέον, ο κ. Κουτσούμπας “κατήγγειλε στον πρωθυπουργό απαράδεκτα φαινόμενα αντικομμουνισμού, διαστρέβλωσης και παραποίησης των θέσεων του ΚΚΕ που εκπορεύονται από δυνάμεις και κύκλους της ΝΔ (π.χ. από τη ΔΑΠ στον χώρο της νεολαίας), με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά γενικεύοντας και για όλη την ιστορική του διαδρομή”.

Τέλος, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ευχήθηκε στον πρωθυπουργό περαστικά και ταχεία ανάρρωση από τον κορονοϊό.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Βελόπουλο

Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, στο πλαίσιο των τηλεφωνικών επαφών του με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη και των συζητήσεων που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης ο κ. Βελόπουλος “κατά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε τις πάγιες απόψεις του κόμματος για τα ελληνοτουρκικά. Λόγω της κρισιμότητας των στιγμών, ‘διαρροές’ και ‘σχόλια’ αναφορικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας, δεν θα υπάρξουν από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης.

Η Ελληνική Λύση τηρεί απαρέγκλιτα τις θέσεις της για συνέπεια λόγων και έργων”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η επικοινωνία με Βαρουφάκη

Σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, “ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε το ήπιο κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας καθώς και την εκτίμησή του ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι “ήσυχοι” επειδή ο κ. Ερντογάν, θορυβημένος από τις εξελίξεις στο Ουκρανικό, αποφάσισε να ρίξει τις εντάσεις στο Αιγαίο”.

“‘Αν και αυτό δεν λύνει τα χρόνια προβλήματα’, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ‘τουλάχιστον εξασφαλίζει ένα χρονικό διάστημα ηρεμίας και αποκλιμάκωσης των εντάσεων στο Αιγαίο'”, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο Γιάνης Βαρουφάκης, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την ενημέρωση, σημείωσε την επιλογή του κ. Μητσοτάκη της μη εκ των προτέρων συνεννόησης με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκρίνοντας, αντ’ αυτής, μία εκ των υστέρων ενημέρωση που δεν βοηθά στην οικοδόμηση μίας εθνικής στρατηγικής, η οποία θα ενδυνάμωνε τη θέση του ίδιου του πρωθυπουργού σε τέτοιες συναντήσεις.

Επιπλέον, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 θύμισε στον κ. Μητσοτάκη την πάγια πρόταση του κόμματος για αποφυγή διμερών διαπραγματεύσεων, που αποτελούν παγίδα για τη χώρα μέσω επίσημης πρόσκλησης της Αθήνας σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου σε Περιφερειακή Διάσκεψη με μόνο θέμα την από κοινού χάραξη των θαλάσσιων ζωνών. “Είτε ο κ. Ερντογάν συμφωνήσει είτε διαφωνήσει, μια τέτοια πρόσκληση θα δημιουργούσε ερείσματα για τη χώρα και προοπτική διεξόδου. Η κυβέρνηση, όμως, αντί να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία εγκλωβίζεται όλο και περισσότερο σε αδιέξοδες διμερείς διαπραγματεύσεις”, αναφέρει το ΜέΡΑ25.

Τέλος, αφού ο κ. Βαρουφάκης ανέπτυξε τη θέση του ΜέΡΑ25 για επίλυση του Ουκρανικού στη βάση συμφωνίας κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν (όπου η διεθνής κοινότητα θα εγγυάται την ανεξαρτησία μίας ουδέτερης Ουκρανίας με αντάλλαγμα την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων καθώς και τη ματαίωση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας), “έθεσε το ίδιο ερώτημα στον κ. Μητσοτάκη που έχει καταθέσει και επίσημα ως επίκαιρη ερώτηση που εκκρεμεί να συζητηθεί στη Βουλή: Ποια πρόταση επίλυσης του Ουκρανικού καταθέτει η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ;”.

Comments


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page