top of page

«Κλείδωσε» η ημερομηνία πληρωμής των 250 ευρώ σε συνταξιούχους

«Κλείδωσε» η ημερομηνία πληρωμής των 250 ευρώ σε συνταξιούχους – Τι θα γίνει με το “μπόνους” σε υγειονομικούς


Με εμβόλιμη πληρωμή την ερχόμενη εβδομάδα η καταβολή του «κοινωνικού μερίσματος» των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους. Δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν αυτή την έκτακτη ενίσχυση μαζί με την τακτική καταβολή της μηνιαίας παροχής. Ανοιχτό παραμένει το πότε θα καταβληθεί το «δώρο» του επιπλέον μισού μισθού στους υγειονομικούς.

Πριν από τα Χριστούγεννα θα ήθελαν στο οικονομικό επιτελείο να καταβάλουν τα 250 ευρώ της έκτακτης ενίσχυσης σε σχεδόν 850.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Κάτι όμως που δεν κατέστη δυνατό και λόγω της τεχνικής διαδικασίας που απαιτείται για τη διασταύρωση των στοιχείων των δικαιούχων. Όπως και να έχει η εξόφληση θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα με εμβόλιμη πληρωμή, με το οικονομικό επιτελείο να «κυκλώσει» την 29η Δεκεμβρίου, ημερομηνία που δείχνει να συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για την καταβολή του «δώρου» των 250 ευρώ. Συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων πάντως θα εισπράξουν τα 250 ευρώ, με την τακτική καταβολή των επιδομάτων τους. Αυτόματη εξόφληση σε συνταξιούχους –ΑμεΑ «Αυτόματα» θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα οι συνταξιούχοι με συγκεκριμένα κριτήρια: Σύμφωνα με τους όρους και την διαδικασία για την καταβολή του επιδόματος, εκείνοι που θα δουν στους λογαριασμούς τους το επίδομα των 250 ευρώ είναι όσοι κατά τον Νοέμβριο 2021 έλαβαν:

  • οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου

  • προσυνταξιοδοτική παροχή,

  • αναπηρικά συνταξιοδοτικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ),

επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ). Αναφορικά με τους δικαιούχους του αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ προβλέπεται ότι για τον Δεκέμβριο οι προνοιακές παροχές σε χρήμα προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ. Η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ και θα πραγματοποιηθεί κατά την τακτική καταβολή της μηνιαίας προνοιακής παροχής του Δεκεμβρίου 2021. Το ίδιο ισχύει και για τους ανασφάλιστους υπερήλικες, καθώς το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης θα χορηγηθεί προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους δικαιούχους πληρωμής του Δεκεμβρίου 2021. Και σε αυτή την περίπτωση η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ, κατά την τακτική καταβολή της σύνταξης και του επιδόματος Δεκεμβρίου. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τα 250 ευρώ Ο κανόνας για να δει στον τραπεζικό του λογαριασμό ένας συνταξιούχος την οικονομική ενίσχυση του Κράτους την περίοδο των γιορτών είναι «απλός», καθώς στηρίζεται σε συγκεκριμένο εισοδηματικά και περιουσιακό κριτήριο. Δικαιούχοι, είναι: Συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) με «κόφτη» ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ. Και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 200.000 ευρώ. Ποιοι υγειονομικοί θα λάβουν μισό μισθό Όσον αφορά στους υγειονομικούς αν και η προσδοκία είναι να τους καταβληθεί ο μισός μισθός ως δώρο πριν από το τέλος της χρονιάς, δεν αποκλείεται η εξόφλησή του να μετατεθεί για το νέο έτος! Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών «εφόσον δεν καταστεί δυνατή η καταβολή της ως άνω παροχής στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2021, η εν λόγω καταβολή δύναται να λάβει χώρα εντός του μηνός Ιανουαρίου 2022». Το ποσό που θα λάβουν οι υγειονομικοί, σύμφωνα με την σχετική τροπολογία, αντιστοιχεί στο μισό του βασικού μισθού και θα το εισπράξουν όσοι έχουν μισθοδοτηθεί καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουάριου 2021 μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2021. Όσοι, δηλαδή, προσλήφθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021 θα εισπράξουν το τμήμα της ενίσχυσης που αναλογεί στο χρόνο της εργασίας τους. Εξαιρούνται από την καταβολή της ενίσχυσης όσοι απουσιάζουν με οποιαδήποτε άδεια καθ’ όλο το χρονικό διάστημα, με εξαίρεση την αναρρωτική άδεια, και όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων, δηλαδή, οι ανεμβολίαστοι. Σε περίπτωση άρσης αναστολής ο δικαιούχος λαμβάνει το τμήμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που αναλογεί από το διάστημα της επιστροφής του στην εργασία. Το επίδομα ουσιαστικά θα το εισπράξουν μόνο οι υγειονομικοί πρώτης γραμμής, δηλαδή όσοι έρχονται σε επαφή με ασθενείς, και θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για τον υπολογισμό του όπως τον Απρίλιο του 2020 που είχαν λάβει και πάλι μισό μισθό.

Comments


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page