top of page

Η Μέρκελ "κλείνει το μάτι" στο ρωσικό εμβόλιο


Ανοιχτή εμφανίστηκε επί της αρχής η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην προμήθεια και χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V. Κάθε εμβόλιο είναι ευπρόσδεκτο στην ΕΕ, εφόσον εγκρίνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD. Πρόσθεσε μάλιστα ότι μίλησε επ΄αυτού με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και πως υπάρχουν καλά νέα για την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου.


«Σήμερα ενημερωθήκαμε για τα καλά δεδομένα και του ρωσικού εμβολίου», ανέφερε η καγκελάριος. Βάσει των στοιχείων που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet, το ρωσικό σκεύασμα εμφανίζει αποτελεσματικότητα 91,6%.


Κατά τα λοιπά όμως η Άγκελα Μέρκελ προϊδέασε καταρχάς για παράταση των περιοριστικών μέτρων και πέραν της 15ης Φεβρουαρίου. Το να ανοίξουμε για 14 μέρες για να πάμε μετά σε αλματώδη αύξηση κρουσμάτων δεν είναι η λύση, χρειαζόμαστε μια βιώσιμη διέξοδο από την πανδημία, είπε η καγκελάριος, καλώντας τους πολίτες να επιδείξουν υπομονή. Διότι παρότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα 7 ημερών μειώθηκε κάτω από το 100, δεν έχει ανακτηθεί ακόμη ο πλήρης έλεγχος της κατάστασης: «Πρόκειται για καλές επιδόσεις, είχαμε καιρό να τις δούμε. Παρά ταύτα δεν έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο του ιού μέσα από τις υγειονομικές υπηρεσίες».

Η καγκελάριος τόνισε πάντως ότι η χαλάρωση των μέτρων δεν προϋποθέτει τον εμβολιασμό όλων των πολιτών, εννοώντας ότι η σταδιακή άρση των μέτρων θα ξεκινήσει νωρίτερα και όταν το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση. «Δεν είναι ο δρόμος που επιδιώκουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την εμβολιαστική εκστρατεία πάντως η Μέρκελ εκτίμησε ότι σε γενικές γραμμές αυτή προχωρά σχετικά ομαλά και πως, εάν εγκριθούν και νέα εμβόλια, θα μπορούσε να επισπευσθεί η διαδικασία. Σε αυτό το σημείο εξέφρασε όμως τη βαθιά της ανησυχία για τις μεταλλάξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον σχεδιασμό, όπως είπε.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι πολλές άλλες χώρες έχουν προχωρήσει γρηγορότερα στους εμβολιασμούς των πολιτών τους, η καγκελάριος εκτίμησε ότι κατά την άποψή της δεν πήγε κάτι στραβά στην ΕΕ. Παρέπεμψε μάλιστα στον ενδελεχή έλεγχο και έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σε αντιδιαστολή με την επείγουσα έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης στη Μεγάλη Βρετανία. Ο τρόπος που κινήθηκε η ΕΕ δεν ήταν λάθος, «έχουμε ανάγκη την αξιοπιστία» και «πρέπει να κινούμαστε με τη δέουσα σχολαστικότητα».

Πρόσθεσε δε ότι στην παρούσα φάση «δεν εξάγεται σχεδόν τίποτα» από τις αμερικανικές μονάδες παραγωγής της Pfizer. «Αυτό σημαίνει ότι ως Ευρωπαίοι έχουμε μόνον τις δικές μας μονάδες παραγωγής». Περισσότερα χρήματα δεν θα έφερναν περισσότερα εμβόλια, τόνισε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός δεν πρόκειται να καταστεί υποχρεωτικός. Θα έρθει όμως η στιγμή που πάρα πολλοί θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν και πως αν τότε ορισμένοι δεν θέλουν, «θα πρέπει ενδεχομένως να γίνει ένας διαχωρισμός και να πούμε: όποιος δεν θέλει, δεν θα μπορεί να κάνει και συγκεκριμένα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα. Η καγκελάριος απέρριψε πάντως το ενδεχόμενο προνομιακής μεταχείρισης για εμβολιασμένους στην παρούσα φάση διότι «δεν είναι σαφές εάν μπορούν παρόλα αυτά να μεταδώσουν τον ιό σε τρίτους».

Πηγή: deutsche well

コメント


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page