Επικεφαλής της Εθνικής Ασφάλειας Λιβύης: «Το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο»
Υψηλόβαθμος Λίβυος αξιωματούχος, ο Αμπντέλ Μονέιμ αλ Γιασίρ, επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του απερχόμενου Γενικού Εθνικού Κογκρέσου, δήλωσε πως το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο με το οποίο Άγκυρα και Τρίπολη αρπάζουν ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι άκυρο και δεν έχει καμία ισχύ και πως οι Τούρκοι είναι υπεύθυνοι για τον εκτοπισμό και την εξόντωση πολλών φυλών της Λιβύης που ζούσαν στον Βορρά.
Προφανώς, ο Λίβυος αξιωματούχος δεν ανήκει στην φιλοτουρκική παράταξη της οποίας ηγείται ο νυν Λίβυος πρωθυπουργός και στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (τουρκόφιλης κατεύθυνσης και αποτελεί το πολιτικό σκέλος του ISIS) Abdul Hamid Dbeibeh.
Εκφράζει την Δύση
Είπε χαρακτηριστικά: «Γνωρίζουν αυτοί που υπερασπίζονται την παραμονή των Τούρκων στη Λιβύη ότι οι Τούρκοι είναι ο λόγος για τον εκτοπισμό μεγάλου αριθμού φυλών της Λιβύης από το βορρά προς το Λιβυκό νότο και τις γειτονικές χώρες;
Εξόντωσαν πολλούς από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων των Μαχαμίδων, al-Maqarha, al-Mazra’a, Warfalla, τους υιούς Suleiman, al-Qadhadfa, al-Nawail, προετοιμάζονται και για άλλους. Γνωρίζετε ότι κάνουν τη μεγαλύτερη εισβολή σε αυτήν τη χώρα;»
Είναι σαφές ότι αναφέρεται στην δράση των Τουρκμένων μισθοφόρων που πολέμησαν στο πλευρό της Αλ Κάιντα στην Συρία και αποτελούσαν τον δήθεν Ελεύθερο Συριακό Στρατό (που η Δύση βεβαίως υποστήριζε) και μεταφέρθηκαν από τον Ρ.Τ.Ερντογάν στην Λιβύη προς ενίσχυση των φιλότουρκων δυνάμεων έναντι των στρατευμάτων του Χαλίφα Χάφταρ.
Οι Τουρκμένοι έχοντας μεγάλη εμπειρία από την Συρία προχώρησαν στην προσφιλή για αυτούς μέθοδο της εκτόπισης των φυλών που «δεν είναι φιλικές». Εκτόπιση ή εξόντωση, για όσους παρέμειναν και αποτελούσαν εμπόδιο στον δρόμο τους.
Όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο, χθες, ο αλ Γιασίρ είπε ότι αυτό που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης Al-Wefaq (σημ. της κυβέρνησης Σάρατζ) και της Τουρκίας είναι απλά μνημόνιο κατανόησης.
Άκυρο το μνημόνιο
Ο αλ Γιασίρ έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook την Παρασκευή: «Τα μνημόνια κατανόησης δεν είναι συμφωνίες και δεν είναι δεσμευτικά, και εάν δεν μετατραπούν σε συμφωνίες σε σύντομο χρονικό διάστημα, θεωρούνται άκυρα».
Ο αλ Γιασίρ συνέχισε: «Αυτό που συνέβη στα Ηνωμένα Έθνη δεν ήταν η έγκριση αυτών των σημειώσεων, αλλά απλώς μια ειδοποίηση, όχι μια έγκριση.
Από όλα τα πρότυπα, καμία προσωρινή κυβέρνηση, ακόμη και ένα κοινοβούλιο σε μεταβατική περίοδο, δεν έχει το δικαίωμα να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες».
Για να μην μακρηγορούμε, το τουρκολιβυκό μνημόνιο θα μπει στο ντουλάπι της Ιστορίας μόνο όταν διεξαχθούν οι λιβυκές εκλογές και σε αυτές κερδίσουν μη τουρκόφιλες δυνάμεις.
Κάτι το οποίο είναι πολύ πιθανό γιατί η πλειοψηφία των Λίβυων τάσσονται υπέρ του Χαλίφα Χάφταρ και κατά των Τούρκων εισβολέων. Νίκη της παράταξης Χάφταρ θέλει και η Δύση η οποία πάση θυσία θέλει οι Τούρκοι να αποχωρήσουν από την Λιβύη.
Τουλάχιστον στην τωρινή γεωπολιτική συγκυρία όπως είναι αυτή την στιγμή, το τονίζουμε αυτό.
Εάν υπάρξει όμως ανάγκη, διότι για παράδειγμα υπάρξει «νοθεία», ή βίαιες ταραχές για να ψηφίσουν οι Λίβυοι «ελεύθερα» υπέρ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, όλα τότε είναι ανοικτά ακόμα και «κάλεσμα» του «κυρίαρχου λαού» προς την Δύση για βοήθεια.
Έχουμε δει όλα τα έργα στην ζωή και τίποτε δεν αποκλείεται πλέον.
Το σίγουρο είναι πως η παραμονή των Τούρκων στην Λιβύη αυτή την στιγμή είναι μη επιθυμητή και το κενός εξουσίας που θα αφήσουν θα το αναπληρώσουν αμέσως οι Γάλλοι, οι οποίοι έχουν επιστρέψει με άγριες διαθέσεις στον φυσικό τους χώρο καθώς επιθυμούν την αναβάθμισή τους στο παλίο αυτοκρατορικό τους status ξεκίνώντας, ευτυχώς για εμάς. από την Μεσόγειο.
Comments