Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες: Τι αλλάζει - Οι αιτήσεις και τα κριτήρια
Στη νέα ψηφιακή εποχή περνάει το επίδομα στεγαστικής συνδρομής των ανασφάλιστων υπερηλίκων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του ΟΠΕΚΑ, με στόχο την προστασία των πλέον ευάλωτων κατηγοριών πολιτών, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το Σύνταγμα, η κυβέρνηση προέβη στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση και απονομή του επιδόματος Στεγαστικής Συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων, εισάγοντάς το στη νέα ψηφιακή εποχή. Το συγκεκριμένο επίδομα ήδη καταβάλλεται μέσω του ΟΠΕΚΑ, αλλά πλέον θωρακίζεται πλήρως νομικά με την έκδοση της ΚΥΑ υπ’ αριθμ. 30105 και αφορά σε ανασφάλιστους υπερήλικες (μοναχικά άτομα ή ζευγάρι) άνω των 67 ετών, οι οποίοι μισθώνουν πρώτη κατοικία.
Με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο προσδιορίζονται με σαφή τρόπο τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, όπως τα εισοδηματικά - περιουσιακά, το ύψος επιδόματος (μέχρι 362 ευρώ), η διαδικασία καταβολής του, ο τρόπος υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης, οι απαιτούμενες διασταυρώσεις και γενικότερα η λειτουργία της πλατφόρμας που υποστηρίζει την υποβολή και επεξεργασία των αιτήσεων. Η δήλωση Μιχαηλίδου Όπως δήλωσε η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, «Προτεραιότητα μας είναι πάντα να προασπίζουμε τους πλέον ευάλωτους. Με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια. Γι’ αυτό το επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων περνάει σε μία νέα εποχή. Η διαδικασία υποβολής της αίτησης γίνεται πλέον διαφανής, αντικειμενική και απλοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής που ετοιμάζουμε. Με την νέα Υπουργική μας Απόφαση, θέτουμε τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος και το εντάσσουμε στη νέα ψηφιακή εποχή". Οδηγός ΟΠΕΚΑ για το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής
Έναν νέο οδηγό με 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το επίδομα στεγαστικής συνδρομής εξέδωσε ο ΟΠΕΚΑ. Αναλυτικά:
1.Πού να υποβάλω αίτηση για το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής
Η αίτηση μετά την ολοκλήρωση της Ηλεκτρονικής Εφαρμογής θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Σχετική ενημέρωση θα υπάρξει στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ.
2.Τι εισόδημα πρέπει να έχω για να λάβω το επίδομα ΣΣ.
Εάν είστε άγαμος χήρος/α ή διαζευγμένος, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά σας δεν πρέπει υπερβαίνει το ποσό των 4.320,00 ευρώ, ενώ εάν είστε έγγαμος δεν πρέπει να ξεπερνάει το ποσό των 8.640,00 ευρώ.
3.Έχω δικό μου σπίτι στο όνομά μου, δικαιούμαι να λάβω το επίδομα;
Εφόσον έχετε ιδιόκτητο σπίτι στο όνομά σας, δεν δικαιούστε το επίδομα ΣΣ
4.Είμαι δικαιούχος του Επιδόματος Στέγασης, μπορώ να πάρω και το επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;
Όχι δεν μπορείτε. Θα πρέπει να επιλέξετε ένα από τα δύο επιδόματα.
5.Είμαι συνταξιούχος ανασφάλιστος υπερήλικας. Δικαιούμαι το επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;
Για τη χορήγηση του επιδόματος στεγαστικής συνδρομής, η παροχή του ανασφάλιστου υπερήλικα δεν αποτελεί πρόβλημα για να λάβετε αυτό το επίδομα.
6.Πληρώνω ενοίκιο 300 ευρώ το μήνα. Τι ποσό θα λάβω εάν υποβάλω αίτηση για το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;
Εφόσον το ενοίκιο είναι μικρότερο των 362 ευρώ, μπορείτε να λάβετε όλο το ποσό που έχει συμφωνηθεί και αναγράφεται στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο.
7.Λαμβάνω σύνταξη γήρατος. Μπορώ να λάβω και το επίδομα;
Εφόσον συνταξιοδοτείστε εσείς ή και ο/η σύζυγός σας από ελληνικό ή ξένο φορέα, τότε δεν δικαιούστε το επίδομα ΣΣ.
8.Ζω στην Ελλάδα μόνιμα τα τελευταία 15 χρόνια. Δικαιούμαι το επίδομα ΣΣ;
Εφόσον υποβάλλετε φορολογικές δηλώσεις στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια πριν την υποβολή της αίτησής σας, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις, τότε δικαιούστε να λάβετε την παροχή.
9.Λαμβάνω το προνοιακό επίδομα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ. Δικαιούμαι παράλληλα να λάβω και το επίδομα στεγαστικής συνδρομής ;
Το επίδομα αναπηρίας δεν επηρεάζει τη χορήγηση του επιδόματος ΣΣ.
10.Είμαι 60 ετών. Μπορώ να υποβάλλω αίτηση για το επίδομα ΣΣ;
Όχι δεν μπορείτε. Πρέπει να έχετε συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας σας. Μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση για το επίδομα στέγασης που χορηγεί επίσης ο ΟΠΕΚΑ.
Διαβάστε περισσότερα για το επίδομα εδώ
Πηγή: enikonomia.gr
Comments