top of page

Εξελίξεις στην εμβάθυνση της Στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας - ΦΩΤΟ


Του Χρήστου Μαζανίτη


Ελλάδα και Γαλλία εμβαθύνουν την Στρατηγική τους Συνεργασία με τις συζητήσεις πλέον να μπαίνουν στον σκληρό πυρήνα των δραστηριοτήτων που θα αναληφθούν από κοινού στο άμεσο μέλλον.


Κατά πολλούς αυτό αποτελεί ένα βήμα πιο κοντά στην «ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής» μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι «έσσεται η ημάρ» που η αλληλεγγύη των δύο χωρών θα προσδώσει χαρακτηριστικά ενιαίου αμυντικού δόγματος σε έναν συνασπισμό που θεωρεί ως κοινό κάθε επιβουλέα της εθνικής κυριαρχίας οποιουδήποτε εκ των δύο. Με άλλα λόγια, εάν υπάρχει υπογεγραμμένη «ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής» σε περίπτωση θερμού επεισοδίου της Ελλάδας με την Τουρκία, η Γαλλία θα πρέπει να στείλει άμεσα δυνάμεις για υπεράσπιση των Ελληνικών θέσεων.


Όλα αυτά, βέβαια, είναι μακρινό σενάριο ωστόσο γίνονται σημαντικά βήματα που το φέρνουν όλο και πιο κοντά. Όπως η πολύ σημαντικές διμερείς διαβουλεύσεις που πραγματοποίησε χθες το απόγευμα (22 Μαρτίου) ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος με την κυρία Άλις Γκιτόν (Alice Guitton) Γενική Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής της Γαλλίας, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής της στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε επίκαιρα θέματα που αφορούν στη διμερή αμυντική συνεργασία, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο με την πραγματοποίηση σε ετήσια βάση, μεγάλου αριθμού στρατιωτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όσον αφορά το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την προοπτική εξέλιξης των Ευρωπαϊκών Αμυντικών Πρωτοβουλιών και τη συμμετοχή των δύο χωρών σε αυτές, με ιδιαίτερη έμφαση στη «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (Permanent Structured Cooperation - PESCO)». Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα και η Γαλλία συμμερίζονται ένα κοινό όραμα για την Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια και συνεργάζονται, ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των νέων αμυντικών πρωτοβουλιών και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.

Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν εκτενώς τις προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, για τη διαφύλαξη της ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, με την Τουρκία και τις προκλητικές ενέργειες να γίνονται σημείο αναφοράς αρκετές φορές.

Ο Στρατηγικός Διάλογος, κατέδειξε για ακόμη μία φορά, τις διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις συνεργασίας και τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο περιφερειακών και διεθνών οργανισμών. Επιπλέον, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ αποδέχθηκε πρόσκληση της γαλλίδας ομολόγου του, για επανάληψη των διαβουλεύσεων στο Παρίσι και την περαιτέρω διερεύνηση κοινών δράσεων.

Τέλος, ο Δρ. Μπαλωμένος με αντιπροσωπεία επιτελών της ΓΔΠΕΑΔΣ, συμμετείχε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Γάλλος Πρέσβυς στην Αθήνα, για την κυρία Άλις Γκιτόν με τη συμμετοχή του Δρ. Αθανάσιου Ντόκου, Σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού

πηγη enikos.gr

Comments


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page