top of page

Εισήγηση λοιμωξιολόγων: Καθολικό lockdown στην Αττική έως τις 21 Φεβρουαρίου


Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποφασιστούν νέα πιο αυστηρά μέτρα για την Αττική μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται καθολικό lockdown στην Αττική το οποίο πιθανότατα θα έχει διάρκεια έως τις 21 Φεβρουαρίου και τότε θα επανεξεταστεί η επέκτασή του για ακόμη μια εβδομάδα. Πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι η απόφαση ελήφθη με με ψήφους 16 υπέρ και 8 λευκά. Μένει να διευκρινιστεί εάν τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από αύριο Τετάρτη ή από την Πέμπτη.Τι σημαίνει ολικό lockdown


Ακόμα δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, ωστόσο μιλάμε για lockdown τύπου Μαρτίου. Αυτό σημαίνει πως θα κλείσουν όλα τα σχολεία, τα καταστήματα, τα κομμωτήρια, ενώ όσον αφορά στην άθληση και τη βόλτα με κατοικίδιο θα μπορούμε να κινούμαστε μόνο σε πολύ μικρή απόσταση από το σπίτι μας με τον κωδικό 6. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να απαγορευτεί και η ατομική προσευχή στις εκκλησίες, ενώ αναμένεται να επανέλθει το όριο των δύο ατόμων (συμπεριλαμβανομένου του οδηγού) στα αυτοκίνητα. Επίσης, θα αυξηθεί η τηλεργασία. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια, το πιθανότερο σενάριο κάνει λόγο σκληρό lockdown δύο εβδομάδων, ενώ με δεδομένο ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα τα μέτρα θα ισχύουν είτε από την Τετάρτη είτε από την Πέμπτη.

Οι δηλώσεις Κικίλια και η σύσκεψη στο Μαξίμου

Είχε προηγηθεί έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής για να εξετάσει τη λήψη μέτρων. "Σήμερα θα ανακοινωθούν τα μέτρα", δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετά το τέλος της και πρόσθεσε "αν και εφόσον παρθούν μέτρα, αύριο θα γίνουν οι κατάλληλες διεργασίες σε ό,τι έχει να κάνει με την προετοιμασία". Στην έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κικίλιας το πρωί σε συνέντευξή του δήλωσε ότι θα εισηγηθεί σύντομο ολικό lockdown στην Αττική. "Η δική μου εικόνα με βάση τα στοιχεία αυτά και των ειδικών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως, αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια, θα περιμένουμε τον ΕΟΔΥ, και η εισήγησή μου, αν θέλετε, στην Επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο, ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου, που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να «μαζέψει» την κατάσταση" είπε στο OPEN.

Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Οι ειδικοί δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους η οποία εστιάζεται σε τρία στοιχεία των τελευταίων ημερών που τους προβληματίζουν. Την αύξηση των εισαγωγών περιστατικών COVID 19 στα νοσοκομεία, την αύξηση των ασθενών που χρειάζονται κρεβάτι στη ΜΕΘ και στην συνεχόμενη σημαντική πλέον αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική την τελευταία εβδομάδα. «Όπου το έχουμε δει διεθνώς αυτό να συμβαίνει σχεδόν μπορούμε να προβλέψουμε τη συνέχεια» έλεγε το πρωί μέλος της Επιτροπής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προσθέτοντας «γνώμονας μου σε οποιαδήποτε εισήγηση μου θα είναι ο όρκος του Ιπποκράτη. Αυτό που θέλουμε πρωτίστως ως επιστήμονες είναι να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών».

ΠΗΓΗ ENIKOS.GR

留言


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page