top of page

Άγγελος Χουδελούδης: Ποιος είναι ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ


Στο σημερινό ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε η επιλογή ως Αρχηγού ΓΕΣ του Αντιστρατήγου (ΠΖ) Άγγελου Χουδελούδη. Το enikos.gr παρουσιάζει ποιος είναι.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης είναι ο νέος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), που συνεδρίασε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Άγγελος Χουδελούδης διαδέχεται τον Στρατηγό Χαράλαμπο Λαλούση, ο οποίος εξάντλησε την τριετία στον θώκο της ηγεσίας του Στρατού Ξηράς, έχοντας κατά κοινή ομολογία πάρει «άριστα».

Ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ κρίνεται ως κορυφαία επιλογή για την ηγεσία του Επιτελείου Στρατού, αφού θεωρείται άριστος γνώστης του επιχειρησιακού πεδίου στον Έβρο αλλά και του επικοινωνιακού πεδίου.

Μεταξύ άλλων, ως διοικητής της 12ης Μεραρχίας ήταν αυτός που ξεκίνησε την τυποποίηση των διαδικασιών για την συνεργασία με τις αμερικανικές δυνάμεις, που χρησιμοποιούσαν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πολύ καιρό πριν γίνει το επίκεντρο της αμυντικής διπλωματίας.

Ως Διοικητής της 12ης Μεραρχίας είχε αντιμετωπίσει την υβριδική επίθεση με χιλιάδες αλλοδαπούς από την Τουρκία στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020. «28 Οκτωβρίου 1940 κάποιος υποτίμησε την ελληνική λεβεντιά και τις δυνατότητές μας. 28 Οκτωβρίου 2021. Προτρέπω κανείς να μην υποτιμήσει την δυναμική του Ελληνικού Στρατού και την ομοψυχία του Ελληνικού Έθνους», είχε αναφέρει στο μήνυμά του ένα χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2021 ως Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού.


Ο Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης γεννήθηκε το 1964, στο χωριό Κυανή του Νομού Έβρου. Εισήλθε το 1982 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1986 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού. Ως κατώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε σε Μονάδες Εκστρατείας με τα καθήκοντα του Διμοιρίτη και του Διοικητή Λόχου. Φοίτησε σε όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του Όπλου του, ενώ έχει παρακολουθήσει αρκετά σχολεία του ΝΑΤΟ σε Γερμανία και Ιταλία και συμμετάσχει σε στρατιωτικές εκπαιδεύσεις του Νορβηγικού και Γερμανικού στρατού. Επίσης, έχει συμμετάσχει και σε αποστολές του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, στο Βόρειο Ιράκ, τη Βαγδάτη, το Κουβέιτ και το Αφγανιστάν. Το 2006 φοίτησε στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και το 2012 στη Σχολή Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ως ανώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε στο Β΄ Σώμα Στρατού και στην 71 Α/Μ ΤΑΞ «ΠΟΝΤΟΣ». Το 2008 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Δκτή 516 Μ/Κ ΤΠ, ενώ το 2010 του Διευθυντή Επιτελικού Γραφείου Δκτή 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ». Με την προαγωγή του σε Συνταγματάρχη το 2011, υπηρέτησε ως ΑΚΑΜ της Ελληνικής Πρεσβείας στο Πεκίνο, στη Σεούλ και στο Τόκυο. Παράλληλα δε, το 2012 φοίτησε στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ). Με την επιστροφή του το 2014 στην Ελλάδα τοποθετείται ως Επιτελής στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). Το 2015 προάγεται σε Ταξίαρχο και τοποθετείται στο ΓΕΕΘΑ με τα καθήκοντα του Διευθυντή Δημοσίων Σχέσεων. Το 2019 έχοντας προαχθεί σε Υποστράτηγο του ανατίθενται τα καθήκοντα του Διοικητή της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ «ΕΒΡΟΣ». Τον Μάρτιο του 2020 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή του Κλάδου Πληροφοριών και Ασφάλειας στο ΓΕΕΘΑ. Την 01 Μαρτίου 2021 προήχθη σε Αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ». Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ στις 09 Μαρτίου 2022 ο Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Διοικητή 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ». Στον Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη, έχει απονεμηθεί το σύνολο των προβλεπόμενων Παρασήμων, Μεταλλίων και Διαμνημονεύσεων. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θεσσαλονίκης. Είναι γνώστης της Αγγλικής Γλώσσας. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.


πηγη enikos.gr


Comments


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page